EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

Toeschouwers in het amateurvoetbal

Enige tijd geleden plaatste EVV een artikel over de matige toeschouwersaantallen bij de thuiswedstrijden van EVV 1 (en ook bij het Limburgse amateurvoetbal in zijn totaliteit) en deed daarbij het verzoek om te reageren.
Meningen c.q. suggesties waren van harte welkom.
De EVV-site mocht diverse reacties ontvangen.
We geven hier een beknopte, ongecensureerde, samenvatting van de ingekomen reacties.
We hebben vervolgens ook onze mening aangegeven.

Reacties:

*  "EVV heeft te veel spelers die geen binding hebben met de club. De echte EVV-ers spelen in het 2e elftal of bij de clubs in de omliggende dorpen."
*  "EVV is geen dorpsclub waar mensen naar de wedstrijden komen en in de kantine blijven hangen om daar het wel en wee van het dorp te bespreken."
*  "EVV is vlees noch vis: geen betaald voetbal niveau en geen echt topamateurvoetbal."
*  "Ik kijk op zondagmiddag liever thuis naar eredivisie -live : van 12.30u tot 18.30u topvoetbal voor maar een beperkt bedrag per maand."
*  "Acht euro entree voor een wedstrijd in het amateurvoetbal vind ik veel te veel."
*  "Ik kijk liever naar Max Verstappen of naar de wielerklassiekers."
*  "Door mijn drukke baan ben ik blij dat ik op zondagmiddag bij mijn gezin kan zijn."
*  "EVV moet meer aandacht aan de jeugd besteden dan kunnen op termijn ook Echter jongens doorstromen naar het 1e elftal."
*  "Voetballiefhebbers uit de kern Echt gaan liever naar de wedstrijden in de omliggende dorpskernen waar wel Echter jongens spelen."
*  "Onbekende tegenstanders en zelfs 2e elftallen van bvo's  spreken echt niet aan."
*  "Wedstrijden met Limburgse tegenstanders zoals Meerssen, EHC, Groene Ster en Susteren zouden wel meer toeschouwers trekken."
*  "Meer wedstrijden op zaterdagavond."
*  "Doorstromen naar de Jupiler League."
*  "Teruggaan naar het echte amateurvoetbal (2e-3e klasse).
*  "EVV speelt al vele jaren in de middenmoot. Geen kampioensambities, geen degradatievoetbal."

 

We willen alle lezers bedanken voor hun inbreng.
Er zijn door onze volgers een aantal steekhoudende argumenten ingebracht voor wat betreft de terugloop van het toeschouwersaantal.
De redactie van de EVV-site wil hierbij wel een aantal punten toelichten en zeker ook specifieke zaken m.b.t. EVV.

EVV heeft een kleine 20 jaar geleden uitgesproken om met het 1e elftal op 1e klasse niveau te willen spelen (destijds 1e klasse Zuid 2). Dat is later bijgesteld toen in 2004 EVV promoveerde naar de hoofdklasse, destijds het hoogste amateurniveau.
Op de toeschouwersaantallen had het spelen op dat niveau in die jaren een positieve invloed. De wedstrijden in de hoofdklasse (met name op de zaterdagavond) werden prima bezocht.
Toen EVV naar de Topklasse promoveerde, werd dit aanvankelijk voortgezet.
De laatste vijf seizoenen zijn de toeschouwersaantallen beduidend minder geworden en sinds EVV in de 3e divisie actief is, wordt die tendens doorgezet.
Overigens is dit over de gehele lijn zo in het amateurvoetbal. Uit onderzoek bleek dat vorig seizoen de toeschouwersaantallen in de 2e en 3e divisie met ruim 25% zijn teruggelopen. Voorbeeld : toen EVV afgelopen seizoen in Amsterdam tegen de ongenaakbare koploper De Dijk speelde, waren er 111 toeschouwers aanwezig (waarbij ook nog eens 10 EVV'ers).
Die terugloop geldt overigens voor met name de zondagamateurs. De zaterdagbolwerken zoals Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Katwijk kunnen nog steeds veel supporters verwelkomen bij hun thuiswedstrijden.
In het Limburgse amateurvoetbal lijkt de teruggang nog heviger dan in de rest van het land. Zelfs Limburgse derby's in de hoofdklasse worden heel matig bezocht.

Een vaker genoemd argument is het feit dat EVV (bijna) geen spelers uit Echt herbergt. Inderdaad bestaat de selectie van EVV veelal uit spelers die afkomstig zijn van Venlo tot Maastricht en uit het grensgebied van België en Duitsland.
Het niveau van de EVV U19 jeugdspelers is gewoonweg te laag om aan te sluiten bij de 1e selectie.
Hoe kan EVV de kwaliteit van de jeugd verbeteren?
Het is belangrijk dat het niveau van de trainers omhoog gaat. EVV is zich daar terdege van bewust en probeert o.a. met het aanbieden van cursussen voor de trainers van de jongste jeugd een eerst stap te zetten. De standaardteams worden getraind door gediplomeerde trainers.
Natuurlijk is dit een weg van de lange adem maar de intentie om de jeugdafdeling naar een hoger niveau te brengen, is zondermeer aanwezig.

Het aangehaalde eredivisie-live is zeker ook een bepalende factor geworden. De voetballiefhebber die vroeger standaard naar bv. EVV kwam, heeft op de zondagmiddag nu de keuze tussen bv. Ajax- Roda JC vanuit zijn warme huiskamer te volgen of te gaan kijken naar een duel van EVV tegen een of andere onbekende tegenstander.

De entreeprijs (8 euro) wordt ook genoemd. Dit is overigens bij de meeste clubs in de 3e divisie de entreeprijs. EVV heeft in de afgelopen jaren de entreeprijs al eens teruggebracht naar 6 euro of heeft een seizoen een consumptiebon gekoppeld aan het entreebewijs. Helaas leverden die acties geen hogere toeschouwersaantallen op.

Zaterdagavondwedstrijden waren in het verleden goed voor een beduidend hoger aantal toeschouwers. Wat destijds opviel was het feit dat vanuit de kerkdorpen veel voetballiefhebbers naar De Bandert kwamen. Op zondagmiddag waren die mensen natuurlijk present bij hun eigen club. EVV heeft afgelopen seizoen bij haar thuiswedstrijden op zaterdagavond gemerkt dat ook dat pluspunt niet meer opging. Ook op zaterdagavond kan de voetballiefhebber 2 tot 3 wedstrijden live volgen op zijn TV.

Het moge duidelijk zijn dat het een complexe materie is. Wat wel zeker is, is dat het amateurvoetballandschap in de komende jaren behoorlijk op de schop zal gaan. Veel (kleine) amateurclubs hebben weinig toekomstperspectief. Ieder seizoen komen er meer fusies, soms door gemeentebesturen verplicht opgelegd.

Het is voor EVV zaak om op alle fronten alert te zijn. Een nieuwe club-kleedaccommodatie en een op goed niveau functionerende jeugd zijn daarbij een must.