EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

Bryan Simons begint aan 2e seizoen in Amerika

Woensdagavond 18 juli. Terwijl de selectie van EVV begint aan het 2e blok van de voorbereiding, ontvangt de redactie van de EVV - site een bijzondere gast in de bestuurskamer. Het is Bryan Simons (23 jaar), oud - EVVer die over een paar dagen weer naar Amerika vertrekt om daar te beginnen aan zijn 2e seizoen bij het team van de Blue Demons DePauls Univerisity uit Chicago.
We leggen hem een aantal vragen voor.

* Waar is het allemaal begonnen?

Ik speelde in de jeugd van SC Susteren en speelde in het districtselftal. MVV heeft mij benaderd en ik heb tot en met de A-jeugd bij de Maastrichtenaren gespeeld. Omdat MVV geen belofteteam had, was er voor mij weinig toekomst. Toen mijn teamgenoot Julien Clout aangaf dat hij naar EVV vertrok, heb ik die stap ook gemaakt. Topklasse was het hoogste amateurniveau en daarbij was het ook nog een ploeg uit mijn eigen gemeente.

*Je hebt vier jaar bij EVV gespeeld. Hoe kijk je erop terug?

In het eerste seizoen heb ik voornamelijk in de 2e selectie gespeeld. Vervolgens heb ik langzaamaan een basisplaats veroverd en in mijn laatste seizoen was ik een vaste waarde in het team van trainer Leo Beckers. Jammer genoeg ben ik dat laatste seizoen vanwege een breuk in het middenvoetsbeentje in maart moeten afhaken. Ik had voor die breuk een heel goede periode en scoorde ook nog wel eens. Ik heb, met name in de eerste jaren,veel geleerd van de oudere spelers zoals Kevin van Dessel en Joep op den Kamp

* En toen kwam Amerika in beeld ?

Ja via KingsTalent. Dat is een organisatie die via Facebook in Europa op zoek is naar voetballers die een universitaire opleiding volgen en op een hoog amateurniveau spelen. Zij bemiddelen tussen de speler en Amerikaanse universiteitsteams. Na een presentatie in het PSV-stadion was ik gelijk heel enthousiast. Ik heb een profielschets opgesteld en een film gemaakt met wedstrijdbeelden van mij. Vervolgens werd ik uitgenodigd om in Amerika te gaan kijken. Ik ben daar drie dagen geweest. Men deed mij een aanbieding en daarna heb ik het contract getekend.

* Wat moeten we ons voorstellen van het niveau?

DePauls speelt haar wedstrijden in de zware Big East Conference competitie uit de NCAA Division 1. Het was in het begin voor mij best wennen. De eerste twee maanden tot de start van de competitie waren heel intensief. Twee keer per dag werd er getraind. Na de start van de competitie in september werd de training teruggebracht naar een keer per dag. maar dan speelden we wel 2 wedstrijden per week. Overigens is het wel goed te combineren met mijn studie. Twee avonden in de week volg ik les op de universiteit. Voor de rest is het veel zelfstudie. De competitie bestaat uit 10 ploegen waarvan er 6 na de winterstop verder gaan in een kampioenspoule. De andere teams spelen na de winter alleen nog maar oefenduels. Overigens is vastgelegd dat de ploegen na de winterstop nog maar 20 uur per week mogen trainen. DePaul eindigde teleurstellend als 9e. De wedstrijden verlopen wel vaak anders dan in Europa. Als na 90 minuten de stand gelijk is, wordt er 2 x 10 minuten verlengd met daarbij het systeem van de golden goal. Wordt er niet gescoord dan krijgen beide ploegen na 110 minuten gewoon een punt.

* Je bent de enige Nederlander?

Nee, er is nog een Nederlandse speler nl Stijn van der Slot. Hij is een broer van Pe van der Slot die vele jaren met VVSB tegen EVV heeft gespeeld.

* Waar woon je?

We hebben met vier spelers, Stijn, ik en twee Duitsers, een huis van de universiteit. Dat ligt helemaal in het centrum van Chicago. Het bevalt prima.

*Last van heimwee?

Natuurlijk mis je je familie en zeker mis ik mijn vriendin. Gelukkig is zij in december een hele maand op bezoek geweest. Ik ben dit jaar een keer een weekje naar Nederland gekomen.

* De uitwedstrijden zijn wel wat verder dan die van EVV?

Dat mag je wel zeggen. Voor een aantal verre uitwedstrijden naar oa New York, Wisconsin, Pennsylvania, Washington, Nebraska, Ohio nemen we het vliegtuig. Bij andere uitwedstrijden gaan we met de bus maar dan moet je toch denken aan reizen van 6 uur. Soms gaan we een dag voor de wedstrijd weg.

*Hoe ziet je toekomst eruit?

Komend seizoen is in principe mijn laatste jaar. Ik hoop in juni 2019 mijn master journalistiek te behalen. Ik wil aansluitend (in Nederland) nog een master criminologie volgen. Het liefst wil ik dat combineren met voetballen. Ik heb echter wel geleerd niet te ver vooruit te plannen. In een jaar kan heel veel gebeuren.

 

 EVV wenst Bryan natuurlijk heel veel succes in zijn 2e seizoen bij de Blue Demons en wie weet zien we de sympathieke speler uit Roosteren nog wel eens terug in het blauwwit van EVV