EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

Dopingcontrole

Net zoals in het betaald voetbal vinden er binnen de hoogste afdelingen van het amateurvoetbal ook dopingcontroles plaats. Afgelopen zaterdag vond bij de wedstrijd EVV – O.S.S.’20 zo’n controle plaats. Een korte impressie.

Rond 19.00 uur komt iemand van de Anti Doping Autoriteit de bestuurskamer binnen en vertelt wie hij is en wat hij komt doen. Er zullen na afloop van de wedstrijd vier spelers (van elk team twee) gecontroleerd worden. EVV dient voor vier mensen te zorgen die als assistent-dopingcontroleur moeten fungeren.

Tijdens de rust wordt er, in het bijzijn van een vertegenwoordiger van elke club geloot welke spelers voor de controle in aanmerking komen. De technische staf van beide verenigingen wordt ingelicht. Om onnodige spanningen te voorkomen worden de betreffende spelers (nog) niet geïnformeerd.

Direct na afloop van de wedstrijd worden de spelers op het veld opgevangen door de assistent-dopingcontroleurs en krijgen zij te horen wat de bedoeling is. Vervolgens worden de spelers meegenomen naar een wachtruimte. Douchen mag niet. In de wachtruimte staan vele liters water klaar en kan het wachten beginnen, want om direct na een wedstrijd waarin veel vocht verloren is te kunnen plassen, blijkt moeilijk te zijn.

De minuten verstrijken en worden kwartieren. Extra drank wordt bijgehaald.

Dan geeft de eerste speler aan dat hij naar de dopingruimte wil gaan. Na een tijdje keert hij terug: te weinig urine om een goede controle te kunnen uitvoeren. Ook nummer twee doet een vergeefse eerste poging. Dit gaat zo enige tijd door.

Een lang verhaal kort verteld: het is ruim na de klok van 23.00 uur wanneer de laatste speler voldoende urine heeft afgeleverd bij de Anti Doping Autoriteit. Met de nodige vertraging kan de spelersbus van O.S.S.’20 om 23.30 uur richting Oss vertrekken……..

 

Foto Roel van Dorsten