EVV Echt
Sportpad 4
6101 LJ Echt
Nederland
0475 486065
Route

Hoofdsponsor

Subsponsor

WK Voetbal voor vrouwen van start

Frankrijk organiseert van 7 juni t/m 7 juli 2019 het WK Voetbal voor vrouwen.

De openingswedstrijd wordt in Parijs gespeeld en gaat tussen gastland Frankrijk en Zuid-Korea en de finale is op 7 juli in Lyon. De andere speelsteden zijn: Nice, Montpellier, Valenciennes, Grenoble, Le Havre, Reims en Rennes.

Er doen aan het WK voor dames 24 landen mee. Deze worden in de groepsfase verdeeld over zes groepen van vier. De nummers één en twee van elke groep in de poulefase gaan naar de achtste finales, samen met de vier beste nummers drie

Plaatsing en voorbereiding Oranje Leeuwinnen

De Nederlandse vrouwen - de Oranje Leeuwinnen, huidig Europees kampioen - speelden t/m 2018 voor WK-kwalificatie in Groep 3. Na de onverwachte en onnodige nederlaag in Oslo tegen Noorwegen waren de Oranje Leeuwinnen veroordeeld tot het spelen van play-offs. Hierin werden resp. Denemarken en Zwitserland verslagen en bereikte het team van bondscoach Sarina Wiegman alsnog via een achterdeurtje het WK.

Ook de oefencampagne verliep alleszins vlekkeloos. Werd in Zuid-Afrika nog met 1-2 gewonnen van het Zuid-Afrikaanse vrouwenteam, in de prestigieuze Algarve Cup werd in de poulefase verloren van Spanje en Polen en bereikten de dames uiteindelijk een elfde (voorlaatste) plek. Daarna volgden de oefenwedstrijden tegen Mexico (2-0 winst) en Chili en tegen deze laatste tegenstander liet het vrouwenelftal weer eens zien dat men het voetballen nog niet heeft verleerd. Met 7-0, na een 6-0 ruststand, werden de Chileense dames aan de kant geschoven. En ook de laatste oefeninterland tegen Australië werd met 3-0 gewonnen.

Historisch overzicht Nederlands vrouwenelftal

In Nederland deed het vrouwenvoetbal in 1955 haar intrede op clubniveau en een jaar later werd op 23 september 1956 de eerste officieuze interland gespeeld. In Essen werd met 2-1 verloren van de Duitse dames. De organisatie was in handen van de NDVB (Nederlandse Damesvoetbalbond), die pas in 1971 opging in de KNVB.

De eerste interlandwedstrijd, die werd goedgekeurd door de UEFA en de FIFA, werd op 17 april 1971 tegen Frankrijk gespeeld. De Nederlandse dames verloren in Hazebroek, gelegen nabij Duinkerke, met 4-0.

Pas op 9 november 1973 speelden de Oranje-dames voor het eerst onder de vlag van de KNVB. In hun eerste officiële interland werd met 1-0 van Engeland verloren en een half jaar later werd de eerste overwinning behaald tegen Zwitserland: 0-3.

Oranje kwam op dat moment enkel tijdens oefeninterlands in actie.

WK-deelname Oranje Leeuwinnen

Het eerste WK voetbal voor vrouwen werd in 1991 in China gehouden en de Verenigde Staten werden toen wereldkampioen. De Amerikaansen zijn trouwens met drie wereldkampioenschappen de recordhouder, gevolgd door Duitsland dat twee keer de titel in de wacht sleepte. De Verenigde Staten zijn de huidige wereldkampioen en zij worden ook voor deze editie genoemd als de grootste favoriet voor de titel.

In 2015 waren de Oranje Leeuwinnen voor het eerst op een WK van de partij. In Canada wist men o.l.v. Vera Pauw enigszins verrassend de groepsfase te overleven. Na een 0-1 overwinning op Nieuw-Zeeland, een 1-0 nederlaag tegen China en 1-1 gelijkspel tegen gastland Canada, kwamen de  Oranje Leeuwinnen in de achtste finale uit tegen regerend wereldkampioen Japan, dat met 2-1 te sterk bleek.

De verwachtingen voor het Nederlands vrouwenelftal zijn voor het komende WK bij menigeen hoog gespannen. Misschien wel té hoog. Een plek bij de laatste vier zou al een geweldige prestatie zijn.

WK 2019 stimulans voor dames- en meidenvoetbal bij EVV

Het vrouwenvoetbal zit in de lift. In de Verenigde Staten heeft het vrouwenvoetbal een grotere belangstelling dan het mannenvoetbal, in Spanje werd onlangs de competitiewedstrijd tussen Atletico Madrid en Barcelona in de Primera División Femenina gespeeld voor 60.000 toeschouwers. De belangstelling voor het Nederlands Vrouwenteam is nog nooit zo groot geweest.

Dit jaar neemt het Nederlands vrouwenelftal voor de tweede keer deel aan een WK. Laten we hopen dat van dit WK een enorme stimulans uitgaat, zodat nog meer meiden en vrouwen zich aangetrokken voelen tot de voetbalsport. En moge ook EVV hiervan de vruchten plukken.

 

GROEPSINDELING

Groep A Groep B Groep C
Frankrijk Duitsland Australië
Zuid-Korea China Italië
Noorwegen    Spanje Brazilië
Nigeria Zuid-Afrika Jamaica
 
Groep D Groep E Groep F
Engeland Canada Verenigde Staten 
Schotland Kameroen Thailand
Argentinië Nieuw-Zeeland    Chili
Japan Nederland Zweden